LEEUWARDEN – Fryslân Culinair, het samenwerkingsverband van de betere restaurants in Friesland, is uitgebreid met drie nieuwe leden. Het zijn ’t Golfje op Terschelling, hotel-brasserie Om de Noord op Schiermonnikoog en Leafe Sawntjin in Hijum. Alle Friese Waddeneilanden zijn nu binnen het collectief vertegenwoordigd. Nobel op Ameland en Het Armhuis op Vlieland zijn de andere zaken die bij Fryslân Culinair zijn aangesloten. Met de nieuwe toetreders ligt het aantal FC-restaurants op 13.

Voorzitter Bea Brouwer, die Reitse Spanninga per 1 januari is opgevolgd, is verheugd over de uitbreiding: ‘Het zijn zaken die uitstekende kwaliteit, een aansprekende ambiance en bijzonder gastheerschap bieden. Ze vormen een welkome versterking voor onze club, die de Friese keuken uitdraagt en streekproducten afneemt en promoot. We hopen en verwachten ons samenwerkingsverband de komende twee jaar uit te kunnen breiden tot het gewenste aantal van zo’n 16 à 17 leden.’

Fryslân Culinair heeft een label in het leven geroepen om producenten van streekproducten extra te profileren. Zij mogen op hun uitverkoren producten het FC-label voeren. ‘Dat betekent promotie voor de betreffende producent, maar ook voor onze keukens die bij voorkeur die producten verwerken in de gerechten,’ aldus Bea Brouwer, die samen met haar man Harmen Ligthart restaurant De Hinde in Hindeloopen runt.

Fryslân Culinair wil het aantal pashouders, dat nu op 120 ligt, vergroten. Pashouders hebben voorrang bij reserveringen (ook voor FC-evenementen) en krijgen 10 procent korting in Fryslân Culinair- restaurants.

De nieuwe leden vlnr: Jilles Dijkstra en Caroline Bos (Leafe Sawntjin Hijum), Helga Stobbe en Babs van Ravenswaaij (’t Golfje Terschelling) en Etty van der Veer en Ger van Langen (Om de Noord Schiermonnikoog)