JOURE – Reitse en Tryntsje Spanninga hebben hun restaurant ’t Plein in Joure verkocht. Na 30 jaar vonden ze het tijd worden om afscheid te nemen en zich de komende jaren toe te leggen op eventmanagement dat zij al jaren naast hun restaurantactiviteiten deden. Chef-kok Ûltsje Dijkstra blijft niet in ’t Plein. Hij bezint zich op zijn toekomst. Dijkstra heeft vanaf het begin de leiding over de keuken gehad. De nieuwe uitbaters van ’t Plein zijn Marten Haga (31) en Nely Smit (28). Zij nemen de zaak per 18 juni over. Tijdens de voorjaarsparty op 24 mei wordt dit horecapaar voorgesteld.

Voor de bekende tv-kok en zijn vrouw is het een bewogen moment. ‘Wij hebben al die jaren met het grootste plezier ons restaurant gerund. Met tal van gasten hebben we een speciale band opgebouwd en we hebben vooral dankzij Ûltsje veel lof gekregen voor onze keuken. Toch hebben we gemeend om te stoppen met het restaurant omdat het een zwaar vak is. Bovendien lopen wij al tegen de zestig. Vanaf nu kunnen wij ons focussen op het regisseren van evenementen en partijen, op kookdemonstraties en trainingen die ik geef,’ aldus Spanninga, die programma’s voor Omrop Fryslân blijft maken.

Ook blijft hij de Weber-barbecuecursussen verzorgen. Spanninga heeft vrijwel heel Nederland barbecueën geleerd. Van heinde en verre komen mensen naar Joure om de eigen bereidingen te consumeren. Door de populariteit van de barbecue heeft het tuinleven een extra dimensie gekregen en wordt er tegenwoordig in alle seizoenen gegrild. Adviezen, workshops en promoties in maaltijden en bereidingen voor opdrachtgevers als Poiesz supermarkten blijven de Spanninga’s eveneens verrichten. Onlangs hebben zij een mega-klus aangenomen: de culinaire organisatie van de theaterproductie Stormruiter, hét uithangbord van Leeuwarden-Fryslân 2018. Stilzitten is er dus niet bij.Spanninga: ‘Oh nee, er is heel veel te doen. We doen het dan ook niet rustiger aan, maar de stress van het restaurant hebben we niet meer. Het werd tijd om ons te beperken tot het aannemen van cateringklussen voor zowel de zakelijke als de particuliere markt.’

Reitse Spanninga is oprichter (2000) en oud-voorzitter (tot 2015) van de restaurantclub Fryslân Culinair, een samenwerkingsverband van 14 kwaliteitszaken die bij voorkeur regionale ingrediënten in de maaltijden verwerken. Hij mag dan ook worden gezien als de man die het Friese streekproduct nadrukkelijk op de kaart heeft gezet. Tegenwoordig is dat gemeengoed in Friese specialiteitenrestaurants. De nieuwe ondernemers in ’t Plein blijven lid van Fryslân Culinair.

Marten Haga is souschef in restaurant Zuiver op Vlieland, een nieuw lid van Fryslân Culinair. Daar werkt hij samen met chef Robert Buurma. Eerder was Haga werkzaam in het Kurhaus in Scheveningen, Le Garage in Amsterdam en in Fish ’n Dish in Harlingen. Hij gaat het culinair concept van ’t Plein iets wijzigen. Een kaart heeft het restaurant straks niet meer, maar een, naar het voorbeeld van Zuiver, regelmatig wisselend menu van vier gangen voor een vaste prijs van € 37.50. Meer gangen is mogelijk. Dit concept gaat uit van een uitgekiende inkoop op basis van aanbod en seizoen, van gegarandeerd vers, een hoge prijs/kwaliteitverhouding en minimale verspilling. Reserveren is gewenst. ‘Wij zijn heel blij dat we zulke goede opvolgers hebben gevonden en dat ’t Plein een pleisterplaats blijft voor wie lekker en eerlijk wil eten,’ besluit Tryntsje Spanninga.

Voor meer informatie: Reitse Spanninga (06-51545261).

Foto: Reitse en Tryntsje Spanninga en Ûltsje Dijkstra (r.) voor hun restaurant aan het Douwe Egbertsplein in Joure. (foto Johan Brouwer)