Bistro Aragosta brengt hogere culinaire sferen

Geplaatst op 31 maart 2021

Leeuwarden maakt zich op voor een gastronomische wave nu de topchefs Jan Gerard van der Wal en Wouter Brandsema zijn begonnen met Bistro Aragosta, het Italiaanse woord voor kreeft. De stad steekt de vlag uit voor hun komst. De twee mannen die Le Petit Bistro in Sneek hebben verkocht worden in alles op hun wenken bediend. ‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat een gemeente zo goed meewerkt aan een nieuwe zaak. Men heeft werkelijk de loper voor ons uitgerold,’ aldus Jan Gerard. Maar het is ook niet niks wat er is gebeurd. Je krijgt als stad niet elke dag een toprestaurant binnen je grenzen.

Aragosta is gehuisvest in het fraaie voormalige Mauritshuis aan de Voorstreek. Leeuwarden is hard bezig om de oude binnenstad op te waarderen, om mensen te trekken, sfeer te creëren. En dan is een restaurant waar je op niveau en in een zwoele ambiance kunt eten natuurlijk meer dan welkom. Jan Gerard heeft in de gastronomie zijn sporen allang verdiend. Le Petit Bistro tilde hij op naar hogere kooksferen. Elke avond volle bak. ‘Dat gaan we hier herhalen, dat is geen bravoure,’ zegt hij. In Sneek was Wouter Brandsema zijn souschef. De mannen, die een generatie in leeftijd verschillen, hadden meteen een klik. Ze vormen een gouden koppel. ‘Daarom zijn we hier samen als eigenaren en als chefs samen ingestapt, op basis van gelijkwaardigheid, collegialiteit en vriendschap; fiftyfifty,’ vertelt Wouter. Met z’n tweeën hebben ze zelf veel gedaan om de zaak om te toveren in een Parijse nachtclubentourage. Spannender eten kun je in Friesland niet: ‘Er is geen restaurant als dat van ons.’ Het is wel even een paar meter lopen want voor de deur parkeren kan natuurlijk niet. ‘Wij adviseren de mensen om hun auto in parkeergarage Hoeksterend te stallen. Dan ben je dichtbij,’ zegt Jan Gerard.

Wat kunnen de gasten verwachten?

Wel, het mag bekend zijn: royaal gastheerschap, intimiteit, bourgondisch eten, grill, vlees en vis, internationaal met een regionale touch, geen circus op het bord, ganzenlever, oesters, rijke bouillabaisses, joie de vivre en flux de bouche – Frans voor speekselvloed maar hier bedoeld in de betekenis van welbespraaktheid – van Jan Gerard die meestal aan tafel ver- schijnt. En vanzelfsprekend is er altijd kreeft. Dit alles vergezeld van geselecteerde topwijnen. Champagne gaat er rijkelijk vloeien, net als de Italianen (Barolo) en de rioja. Lokale leveranciers worden door het duo hooggehouden. Ze zijn relatiebouwers. Van Huisstede, Veltman en UNIK zijn voorname adressen voor respectievelijk vlees, vis en wijn.

Een terras heeft Aragosta niet. Geen nood. De pui kan helemaal open. Wie vooraan gaat zitten is zowel binnen als buiten. Achterin is een intieme ruimte voor private dining (8 gasten). Net als in Sneek is de keuken open en centraal gesitueerd. Uiteraard, want een bedrijvige keuken hoort bij de stijl van de chefs. Prikkelende art is altijd een element. Evert van Hemert is de schilder van het huis. Van hem zijn er permanente en wisselende exposities.

Het water loopt velen al in de mond. Iedereen is heel nieuwsgierig. De tent was reeds ver voor de opening voor weken volgeboekt. Aragosta sluit zich na de zomer aan bij Fryslan Culinair.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu gratis in voor de Fryslân Culinair nieuwsbrief en ontvang eenmaal per kwartaal het FC nieuws in uw mailbox!

Vrienden van Fryslân Culinair